Capirotada – Mexicaans dessert

Een goede maaltijd zonder dessert is niet compleet. Zeker als er gasten aan de dish zitten. Maar evengoed ook voor het gezin doet een lekker toetje wonderen. Het is de kroon op het voorafgaande werk voor de hoofdmaaltijd.

Dit recept is typisch Mexicaans, en wordt bij special gelegenheden gegeten. Het is een broodpudding, en bereid zonder melk. De Mexicaanse naam is Capirotada. De gegeven hoeveelheden zijn voor 5 personen, en de bereidingstijd is ongeveer 2 uur.

Benodigdheden:
- 1 witbrood (gesneden)
- 250 gram bruine suiker
- 25 gram boter
- 125 gram rozijnen
- 3 appels (zoet-zure)
- 125 gram amandelsnippers
- 250 gram geraspte kaas (liefst oude)
- 1 pijpje kaneel
- 1 kruidnagel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ¾ liter water

Bereiding:
De sneetjes brood worden van de korstjes ontdaan en in kleine blokjes gesneden. Deze blokjes op een bakplaat in een warme oven droog laten bakken. Let goed op dat ze niet te bruin worden , of zelfs verbranden. Als ze goed droog zijn, uit de oven halen en laten bekoelen. Nu het water opzetten met de suiker, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.

Doe ook het stukje boter erbij, en breng het aan de kook. Dit wordt de saus, en moet wat inkoken om het dik en stroperig te krijgen. Laat het op een laag pitje zachtjes doorkoken, en controleer of het na ongeveer 20 minuten dik genoeg is. Haal het van het vuur en zet het even apart om wat af te koelen

De oven kan inmiddels voorverwarmd worden op 180 graden C. De ovenschaal met wat boter invetten en de schaal vullen.

Eerst een laag broodblokjes, daarop de in plakjes gesneden appels, de amandelsnippers, en de rozijnen. Strooi de geraspte kaas er over. Afsluiten met weer een laag broodblokjes., en tenslotte de saus over de gehele schaal schenken. Zet de schaal in de oven en laat de pudding ongeveer 35 minuten bakken.

Tips:
De broodpudding kan zowel warm als koud gegeten worden. Spuit een toefje slagroom op elk stukje pudding als het geserveerd wordt.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: