Flan de Chocolate

Desserts en vooral de flans zijn erg in trek in Mexico. De flan wordt au bain Marie “gebakken”. Ze worden met verschillende smaken gemaakt, en ook de vorm kan verschillen. Een grote vorm zoals een pyrex vorm of kleine individuele vormpjes worden hiervoor gebruikt.

Dit recept is voor de chocolade-flan en is voor 4 personen, en wordt in 4 kleine vormpjes gedaan. Natuurlijk kan het recept aangepast worden voor meer personen. De bereidingstijd is ongeveer 1 uur.

Benodigdheden:
Voor de caramel:
- 2 eetlepels water
- ½ citroen (alleen het sap)
- 120 gram basterdsuiker (mag ook de bruine zijn)

Benodigdheden voor de flan:
- 60 gram suiker (geraffineerde)
- 2.8 deciliter melk
- 60 gram pure chocolade
- 1 kaneelstokje
- 2 eieren
- 4 eierdooiers

Benodigdheden voor de garnering:
- 4 eiwitten

Bereiding:
Eerst wordt de caramel gemaakt. Het water, citroensap en de basterdsuiker aan de kook brengen. Dit zachtjes door laten koken totdat het caramel is geworden. Let er vooral op dat het niet aanbrandt. De vormpjes in een voorverwarmde oven, warm laten worden.

Alleen de vormpjes, zonder iets erin. Dit maakt het makkelijker om de caramel over de vormpjes te verdelen. Uit de oven halen en de caramel in het vormpje over alle kanten verdelen. Laat ze afkoelen.

Nu de flan koken. De chocolade in stukjes breken, mag ook geraspt worden. Breng de melk met de chocolade en het kaneelstokje aan de kook. Goed roeren, zodat de chocolade geheel opgelost is. Laat het zachtjes nog even doorkoken.

Inmiddels kunnen de 2 hele eieren en de 4 eierdooiers, met de suiker geklopt worden. Klop het iets schuimig. Haal de warme chocolademelk van het vuur, verwijder het kaneel stokje, en klop beetje bij beetje de melk door het eiermengsel.

Vul de vormpjes met de chocolademelk, en plaats deze in een braadslede die met water gevuld is. Het water moet ongeveer tot de helft van de vormpjes komen. Zet de braadslede met vormpjes in de oven op een middelmatige warmte. Bak ze in ongeveer 30 minuten.

Controleer met een vork, of de pudding voldoende gestold is(dat is als de vork er schoon uitkomt). De braadslede voorzichtig uit de oven halen, de vormpjes uit het water halen en ze af laten koelen. Als ze voldoende afgekoeld zijn kunnen ze een nacht in de ijskast en de volgende dag geserveerd worden.

Tips:
De flan uit de vorm halen door ze met een mes los te snijden. Keer ze om op aparte taartbordjes. De eiwitten die over zijn goed stijf kloppen, en dit als garnering op de flan aanbrengen.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: