Mexicaanse gehaktballetjes

Gehaktballetjes op de Mexicaanse manier bereid. De Mexicaanse naam is “Albondigas”. Het zou ook net zo goed tomatensoep kunnen heten, want deze albondigas worden niet gebraden, maar gekookt, en “zwemmen” in de tomatensoep. Heel lekker, eenvoudig te maken, en zeer voedzaam.

De balletjes worden gemaakt van gemengd gehakt, kalfs- met varkensgehakt, of rund-met varkensgehakt, afhankelijk van uw voorkeur. Houdt u wel de gegeven hoeveelheid aan, anders pakt de smaak anders uit.

Benodigdheden:
- 500 gram kalfsgehakt
- 250 gram varkensgehakt
- 1 ei
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 12 olijven (groen)
- 3 eetlepels chilisaus
- 1 pakje tomatensoep van 1 liter
- 3 eetlepels reuzel
- 4 sneetjes oud wit brood
- 1 theelepel oregano
- melk
- peper en zout
- peterselie

Bereiden:
De twee soorten gehakt mengen en het aanmaken. Eerst de sneetjes oud brood in wat melk weken en deze door het gehakt kneden, ook 1 eetlpl chilisaus er tegelijkertijd door doen. Het ei loskloppen en daarin de oregano met peper en zout door roeren. Dit papje weer door het gehakt kneden. Van de grote bol gehakt kleine balletjes vormen, ongeveer 12 stuks, en druk in het midden van elk balletje een olijf.

Het knoflookteentje met de ui in de reuzel fruiten, houdt het even apart. Het pakje tomatensoep oplossen in 1 ltr water. Neem een beetje tomatensoep eraf in een klein kommetje en meng hierin de gefruite knoflook met ui. Roer er ook nog 2 eetlpl chilisaus door.

Doe dit bij de tomatensoep en breng het geheel aan de kook, als het kookt voorzichtig de gehaktballetjes erin laten glijden. Laat de balletjes gaar koken in ongeveer 30 tot 45 minuten. Vlak voor het opdienen wat gehakte peterselie door het geheel roeren.

Tips:
In een brede soepkom wat gekookte witte rijst scheppen, daarboven de gehaktballetjes met de saus. Serveer er stokbrood bij en eventueel een salade.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: