Mexicaanse kip (Pollo en salsa)

De Mexicaanse eetstijl is pittig tot zeer picant, dit door het gebruik van chili’s. De chili wat eigenlijk paprika betekent is er in twee soorten, namelijk de chili dulce – zoete paprika en de chili – picante wat de hete paprika is. De picante chili’s worden ook wel “jalapeños” genoemd wat hetzelfde is. Het verschil is dat de jalapeños meestal in blik of zakjes kant en klaar verkrijgbaar zijn.

De Spaanse peper is ook van dezelfde familie. Maar pittig zijn ze, in wat voor vorm dan ook. Dit recept van kip is natuurlijk met zo’n “hete” saus, en het is echt aan te bevelen, de smaak is heerlijk. De gegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen, en de bereidingstijd is ongeveer 1 uur.

Benodigdheden:
- 4 kippenpoten
- ¼ liter kippebouillon (van een blokje)
- 2 teentjes knoflook
- ½ theelepel chili picante
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 ui
- 2 theelepels zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepel ongezoete cacaopoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel tijm
- 2 eetlepels pindakaas (zonder nootjes)
- 2 eetlepels olie

Bereiden:
De kip zonder vel in de olie bakken. Ze worden ook niet gekruid, dus het vel eraf en direct gebruiken. Bak ze mooi bruin, en haal ze uit pan. Houdt de kippenpoten apart totdat de saus zo ver is.

In dezelfde pan nu de fijngesneden ui, met de geperste knoflook fruiten, en daarna de blikjes tomatenpuree toevoegen. Roer de pindakaas en het cacaopoeder er door. Goed doorroeren om klontjes te voorkomen. Dit alles even door laten koken.

Als laatste de andere kruiden erbij doen: zout, suiker, gemberpoeder, tijm en de klein gesneden chili. Weer even goed op laten koken, en de gebraden kippenpoten erin leggen. Op een laag vuurtje de kip gaar laten sudderen. Ongeveer 45 minuten. Af en toe de poten keren, en erop letten dat er niet teveel vocht is verdampt, zo nodig wat water toevoegen.

Tips:
De kippenpoten op individuele borden verdelen, en de saus erover schenken. Geef er witte rijst bij. Voor de garnering een advocado in reepjes snijden, en dit naast de kip leggen. En tot slot nog een frisse salade erbij serveren.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: