Mexicaanse soep (Sopa Negra)

Sopa Negra of “zwarte soep”, is een typische Mexicaanse soep. Het wordt gemaakt van zwarte bonen, vandaar de naam. Deze soep die bijna in heel Latijns Amerika voorkomt, heeft zijn oorsprong in Mexico, en is ook bekend onder de naam “Sopa Negra”.

Een heel lekkere soep, die als maaltijdsoep gebruikt wordt. De gegeven hoeveelheden zijn voor 4 personen en de bereidingstijd is langer dan 2 uur.

Benodigdheden:
- 200 gram zwarte bonen
- 75 gram spekblokjes
- 2 chili pepertjes
- 3 theelepels zout
- 1 theelepel oregano
- 1 ui (groot)
- 1 tomaat (groot)
- 1 teentje knoflook
- 1/8 liter zure room
- 1 citroen

Voorbereiding:
De bonen in de week zetten. Doe ze in de pan waarin ze gekookt moeten worden. Zet de bonen goed onder water, ongeveer 1 ltr. Laat ze een nacht in de week staan.

Bereiding:
De bonen worden met het weekwater gekookt. Laat ze rustig koken, ongeveer 2 ½ uur hangt van de soort boon af, probeer of ze gaar zijn. De spekblokjes uitbakken, haal ze uit de pan houdt ze apart.

In dezelfde pan, dus in het uitgebakken spekvet nu de fijngesneden ui en knoflook bakken. De tomaat en pepertjes in hele kleine stukjes snijden. Vervolgens toevoegen aan de bonen : het ui-knoflookmengsel, de tomaat met de pepertjes.

Alles goed doorroeren. Nu nog het zout en de oregano erbij doen, en de hele pan weer aan de kook brengen en ongeveer 40 minuten door laten koken. De soep van het vuur halen, en de soep pureren of met een stamper de bonen fijnstampen.

Tips:
De soep in grote kommen serveren, met daarbij de spekblokjes, de zure room en een schaaltje met plakjes citroen. Geef er witte rijst bij.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: